Recept & Inspiration

Här hittar du inspirerande recept för alla tillfällen – från snabba vardagsrätter till festliga menyer.

Ett fat med olika skaldjur

Veckans recept!

Stekt torsk med tomatbasilikasås.
Här vår fina torsk från västkusten med en touch av Italien.

Recept av Stefan Hassnert.
Deltagare Sveriges Mästerkock 2024.
Stefan tar fram recept tillsammans med Lerum Fisk.

Stekt torsk med tomatbasilikasås.

Det här behövs till 4 port.:


Fisk:

  • 4 fina bitar torskfilé ca 175 gr per styck.

Sås:

  • 2 msk olivolja
  • Salt o peppar
  • 2-3 vitlöksklyftor hackade
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 500 g cocktailtomater
  • 1 kruka färska basilika
  • Salta och peppra efter smak

Tillbehör:

  • 1 Citron servering
  • 600 g delikatesspotatis

Gör såhär:


1. Salta o peppra torsken, skala och hacka vitlöken, dela tomaterna på hälften, ta basilikabladen och grov hacka.
2. Stek torskfiléerna på hög värme i olivolja så de får en fin färg ta ur dem ur pannan (innertemperatur 45 grader) sänk värmen något i med vitlöken i samma panna och i med vitvinet koka upp och i med tomaterna och basilikan låt allt sjuda i 7-8 minuter.
3. Smaka av med salt o peppar lägg tillbaka torsken och låt den sjuda med någon minut.
4. Lägg upp allt på ett vackert fat garnera med färska basilikablad och citronklyftor servera ihop med potatisen.

Bon Apetito.

Veckans recept!

Mustig Fisksoppa

Recept av Stefan Hassnert.
Deltagare Sveriges Mästerkock 2024.
Stefan tar fram recept tillsammans med Lerum Fisk.

Mustig Fisksoppa

Det här behövs till 4 port:


Fisk:

  • 300g torskfilé
  • 300 gr lax
  • 300 gr vannameiräkor råa

Soppa:

  • 4st morötter
  • 45g smör
  • 2 brk hela körsbärstomater
  • 1-2 msk fiskfond(Mondana)
  • 1-2 msk hummerfond (Mondanas)
  • Vatten
  • Paprikapulver
  • Chilipeppar pulver
  • Lökpulver
  • Dill
  • 3 dl vispgrädde

Tillbehör:

  • Ett gott nybakat bröd.

Gör såhär:


1. Börja med att skala morötterna och skär dem i 1/2 cm tjocka slantar fräs dem sedan i en gryta i smöret ca 5 minuter.
2. Häll sedan på tomaterna, vatten och smaka av med fonderna och kryddorna låt det puttra i 20 minuter. Under tiden skär du fisken i 2x2 cm kuber, hackar dillen och vispar grädden.
3. Sedan lägger du i fisken och räkorna, låt soppan koka upp och ta av den från plattan. Låt den stå i 10 minuter, lägg i dillen och vänd ner den vispade grädden.
4. Servera direkt ihop med ett gott bröd.

Bon Apetito.

Veckans recept!

Rödtunga rullader

Recept av Stefan Hassnert.
Deltagare Sveriges Mästerkock 2024.
Stefan tar fram recept tillsammans med Lerum Fisk.

Lax uppdukat på en tallkrik

Det här behövs till 4 port:


Rullader:

  • 4st rödtungafiléer dubbla
  • 200 gr färskost
  • 300 gr babyspenat
  • 200 gr rökt lax skivad
  • Salt och vitpeppar
  • Smör

Sås:

  • 45 gr smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 1st schalottenlök (finhackad)
  • 1/2 dl vittvin
  • 2-3 dl vispgrädde
  • 1-2 msk fiskfond (Mondana)
  • Salt och vitpeppar
  • Riven muskot
  • Citronsaft

Tillbehör:

  • 8 st potatis
  • 1 broccoli
  • 200 gr skalade räkor

Gör såhär:


1. Börja med att sätta på ugnen 160°, skala och koka potatisen under tiden fräs på spenaten snabbt i en panna salta o peppra och låt den svalna, ta fram rödtungan och bred på färskosten frikostigt på ena sidan sedan lägg på spenaten och sist den rökta laxen (kan uteslutas), rulla sedan ihop filén till en rullad bind runt med snöre så håller den bättre ihop, lägg rulladerna i en ugnsform.

2. Koka upp 5 dl vatten och tillsätt den koncentrerade fiskfonden till en buljong. Finhacka löken fräs den i smöret tillsätt mjölet rör runt och späd med vinet, grädden och fiskbuljong sila av såsen och smaka av med kryddorna.

3. Häll resten av fiskbuljongen över rulladerna och sätt in dem i ugnen ca 10–12 minuter, blanchera broccolin och skala räkorna.

4. Lägg upp rulladerna på en vacker tallrik pressa potatisen ringla såsen över fisken och garnera med räkorna och broccolin.

Bon Apetito.

Koljafilé

Recept av Stefan Hassnert.
Deltagare Sveriges Mästerkock 2024.

Lax uppdukat på en tallkrik

Det här behöver ni:


  • Koljafilé (benfri), Vatten, Salt.
  • Sofritto: Stjälkselleri, Morot, Gul lök, Purjolök, Sofritto: Babyspenat, Olivolja, Vittvin.
  • Gratängsås: Smör, Mjöl, Vispgrädde, Mjölk, Vittvin, Gratängsås: Fiskfond, Salt, Vitpeppar, Muskot
  • Potatismos: Bakpotatis, Gul beta, Blomkål, Smör, Vi Potatismos: spgrädde, Äggula, Salt o Peppar, Muskot,
  • finhackad Dill o Bladpersilja
  • Topping: Cocktailtomater, riven Parmesan

Gör såhär:


1. Börja med att göra en saltlake 1 liter vatten + 25 gr salt, lägg i fisken och låt den ligga ca 20 minuter, torka sedan av den och låt den ligga tills det är dags att lägga ihop gratängen.

2. Skala potatis o beta skär betan i små bitar och börja koka i saltat vatten, skär potatisen i mindre bitar och lägg i den hos betan efter 10 minuter plocka ett par buketter blomkål och lägg i den, koka tills är mjukt.

3. Under tiden skala och hacka lök och morot skär sellerin i små bitar strimla purjolöken fräs alltihop i olivolja ca 5 minuter sedan i med spenaten när den har kokat ner tillsätt vittvin och låt det koka ihop, smaka av med salt och peppar.

4. Smält smör, rör i mjölet, späd med vittvin, grädde och mjölk till en ganska tjock sås smaka av med fiskfond och salt, vitpeppar och riven muskot.

5. När potatisen kokat klart pressa allt med en potatispress i en bunke blanda i äggula, smör och grädde och vispa upp ett gott mos smaka av med kryddorna. Vill du ha ett riktigt lent mos så pressa det genom en fin sil innan du tillsätter den finhackade dillen o persiljan lägg det sedan i en spritspåse.

6. Lägg nu ihop gratängen, börja med att lägga Sofritton i botten på en vacker form, lägg sedan på fisken ovanpå, spritsa moset runt omkring fisken (lämna lite plats så såsen får plats) häll såsen över fisken, garnera med halverade tomater och riv över ett tunt täcke med parmesanost, sedan in i ugnen 180 grader tills gratängen fått fin färg ca 20–25 minuter.

Servera med finskuren grönsallad.