Recept & Inspiration

Här hittar du inspirerande recept för alla tillfällen – från snabba vardagsrätter till festliga menyer.

Stefan Hassnert tar fram recept tillsammans med Lerum Fisk.

Kontakt:
www.mondana.se
+46 705-80 95 55
@stefanhassnertminmat

Ett fat med olika skaldjur

Veckans recept!

Grillspett med Marulk, Lax, Vannameiräkor, kastanjechampinjoner, gulpaprika, spetspaprika, cocktailtomat och vispat brynt smör.

Deltagare Sveriges Mästerkock 2024.
Stefan tar fram recept tillsammans med Lerum Fisk.

SGrillad marulk

Det här behövs till 4 portioner:


Fiskspett:

  • 500 g Marulk
  • 250 g Lax
  • 12 st råa Vannameiräkor
  • 8 kastanjechampinjoner
  • 1 gulpaprika
  • 1 röd spetspaprika
  • 4 cocktailtomater
  • Ras el Hanout (kryddblandning)
  • 1 citron
  • Flingsalt
  • 1 bunt gräslök
  • 4 msk olivolja

Vispat brynt smör:

  • 250 g smör
  • Citron

Tillbehör:

  • 600g färsk potatis
  • 1 knippe färska rödbetor
  • 1 bunt grönsparris
  • citron

Gör såhär:

  1. Tina räkorna, dela fisken i bitar ca 4x4 cm likaså paprikan trä upp allt på spett (använder ni träspett så lägg dem i blöt först).
  2. Krydda med Ras el Hanout, blanda olivolja, flingsalt, citron och finskuren gräslök pensla spetten med marinaden.
  3. Bryn smöret häll sedan över det i en bunke ställ bunken i isvatten och vispa vispa tills det går ihop och blir fint krämigt. otroligt gott tillbehör.
  4. Skrubba potatisen och koka den, skär bort blasten på rödbetorna och koka dem, enklast att ta bort skinnet när de är kokta. Jag tycker det är trevligt att skala nedre delen på sparrisen blanchera den snabbt högst 2 minuter det skall fortfarande vara spänstigt.
  5. Lägg spetten på grillen och grilla ett par minuter på var sida. När spetten är klara servera på fat med alla tillbehören vid sidan om.

Bon Apetito! Stefan Hassnert / deltagare Sveriges Mästerkock 2024

Veckans recept!

Stekt Makrill med gräddstuvad spenat och färsk potatis.

Deltagare Sveriges Mästerkock 2024.
Stefan tar fram recept tillsammans med Lerum Fisk.

Stekt makrill

Det här behövs till 4 portioner:


Makrill:

  • Räkna ca 180 g per portion 1-2 filéer
  • Citron
  • Dill
  • Salt
  • Smör

Gräddstuvad spenat:

  • 450 g fryst bladspenat
  • Vispgrädde
  • Salt
  • Socker
  • Citron
  • Muskot

Tillbehör:

  • Färsk potatis
  • Dill
  • Smör
  • Citron
  • (Rädisor är gott till men inte nödvändigt)

Gör såhär:

  1. Tina spenaten och krama ur all vätska.
  2. Lägg en rejäl klick smör i en kastrull och låt det bryna lite lätt sedan i med spenaten låt den fräsa en stund sedan i med vispgrädde smaka av med kryddorna var lite försiktig med muskot så den inte tar över det skall vara en fin balans mellan salt, syra och socker, låt den koka ihop till en krämig konsistens.
  3. Skrubba potatisen och koka den i rejält saltat vatten och dill.
  4. Byxa makrillfiléen om det inte är gjort, salta och några droppar citron.
  5. Stek den med skinnsida upp först på ganska hög värme så den hinner få en fin stekyta vänd den och stek den färdig.
  6. Lägg en bädd med den stuvade spenaten på en fin tallrik, lägg fisken uppepå garnera fisken med lite dill, lägg potatisen vid sidan om och garnera med dill, en klick smör till potatisen är gott och en citronskiva.

Bon Apetito! Stefan Hassnert / deltagare Sveriges Mästerkock 2024

Veckans recept!

Inkokt Færø Lax med Café de Paris sås svensk färsk potatis o grönsallad.

Deltagare Sveriges Mästerkock 2024.
Stefan tar fram recept tillsammans med Lerum Fisk.

Inkokt lax med Café de Paris sås, serveras med potatis och grönsallad

Det här behövs till 4 portioner:


Færø Lax:

  • 4 portionsbitar á 150 gr

Koklag:

  • Vatten
  • Citron
  • Socker
  • Ättika
  • 10 Vitpepparkorn
  • 10 Kryddpepparkorn
  • 5 Hela nejlikor
  • 2 Lagerblad.

Café de Paris sås:

  • 100 g Smör
  • 0,5 dl Smakneutral olja
  • 1 Ägg
  • 0,5 dl hackad dragon
  • 2 tsk Rödvinsvinäger
  • 1 tsk Dijonsenap
  • 1 tsk Vitlökspulver
  • 1 tsk Herbes de Provence
  • 1 krm Chilipulver
  • 2 Sardellefiléer finhackade

Potatis:

  • 800 g Färsk potatis

Tillbehör:

  • Rucolasallad
  • Cocktailtomater
  • Citron
  • Dill

Gör såhär:

  1. Börja med att koka upp lagen till laxen skall vara så riklig så den täcker laxen helt, låt den koka ett tag så smakerna sätter sig.
  2. lägg sedan i laxen och tag av pannan från värmen, här kan den ligga tills sås och potatis är klart.

Såsen:

  1. Smält smöret och blanda med oljan.
  2. Häll över i en behållare med höga kanter och låt det svalna.
  3. Tillsätt ägget och övriga ingredienser och mixa med en stavmixer, för mixerstaven upp och ner i behållaren efter att du först kört den i cirka 5 sekunder i botten av behållaren.
  4. Koka potatisen och blanda salladen.

När allt är klart lägg upp snyggt på en fin tallrik ett svalt Rosé vin passar bra till.

Bon Apetito! Stefan Hassnert / deltagare Sveriges Mästerkock 2024

Veckans recept!

Varmrökt Lax på spenatbädd, broccolini o ugnsbakad potatis

Deltagare Sveriges Mästerkock 2024.
Stefan tar fram recept tillsammans med Lerum Fisk.

Varmrökt Lax

Det här behövs till 4 portioner:


Varmrökt Lax:

  • 4 portionsbitar á 150 gr

Spenat:

  • 350 gr babyspenat
  • Smör
  • Olivolja
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Citronzest
  • Citronsaft.

Potatis:

  • 800 gr potatis
  • Olivolja
  • Salt
  • Vitlök.

Tillbehör:

  • Broccolini
  • Citron

Gör såhär:

  1. Börja med att lägg potatisen i en ugnsform ringla över lite olivolja krydda och rör runt lite så potatisen får olja runt om, sätt in i ugnen 175 grader ca 30 minuter.
  2. Lägg laxen i en ugnsform när det är tio minuter kvar på potatisen sätt in laxen bredvid så den blir ljummen till serveringen.
  3. Under tiden fräser du på smör och olivolja i en stekpanna och i med all spenaten detta går snabbt smaka av med salt, svartpeppar, zest från en citron och saften från halva, lägg med broccolini i samma panna den skall vara lite spänstig vid servering.
  4. När potatisen är klar lägg upp spenaten på tallriken, lägg laxen på spenaten lägg potatisen o broccolini vid sidan och kanske en citronklyfta.

Bon Apetito

Veckans recept!

Halstrad Röding med ramslökssmör, vit sparris o smörslungad potatis

Deltagare Sveriges Mästerkock 2024.
Stefan tar fram recept tillsammans med Lerum Fisk.

Röding

Det här behövs till 4 portioner:


Röding:

  • Räkna 175 gr per person
  • Salt o vitpeppar

Ramslökssmör:

  • 200 gr rumsvarmt smör
  • 50 gr färsk ramslök
  • Salt
  • Citron
  • Champagnevinäger

Potatis:

  • 800 gr liten fin potatis
  • 50 gr smör
  • Dill
  • Flingsalt o citronsaft.

Tillbehör:

  • Vit sparris
  • Vatten
  • Salt
  • Socker
  • Citronsaft

Gör såhär:

  1. Börja med att köra smör, ramslök i en mixer smaka av med salt, citron och vinäger, lägg smöret på en plastfilm och rulla ihop till en korv och lägg in i kylen.
  2. Skala sparrisen och skär av 1–2 cm i änden (den lite torra biten) koka upp vatten med salt, 1 tsk socker och citronsaft, i med sparrisen koka 7–8 minuter.
  3. Koka potatisen, sila av vattnet. Finhacka dillen (spara några kvistar till garnering), smält smöret i kastrullen i med dillen och potatisen och salt och rör runt ordentligt så alla potatisar blir täckta med smör o dill.
  4. Under tiden potatisen o sparrisen kokar så värm på en grillpanna/stekpanna hög värme, salta o peppra fisken i med olja o smör i pannan och halstra fisken med skinnsidan neråt 3–4 minuter så skinnet blir krispigt vänd fisken och stek 1 minut servera direkt lägg potatisen o sparrisen vid sidan och toppa fisken och sparrisen med ramslökssmöret o en dillkvist på potatisen.

Bon Apetito

Veckans recept!

Færø Lax på spenatbädd, grönsparris och dillstuvadpotatis.

Recept av Stefan Hassnert.
Deltagare Sveriges Mästerkock 2024.
Stefan tar fram recept tillsammans med Lerum Fisk.

Færø Lax på spenatbädd, grönsparris o dillstuvadpotatis.

Det här behövs till 4 portioner:


Færø Lax:

  • 4 portionsbitar á 150 gr
  • Vatten
  • Salt
  • Citronv
  • Socker.

Spenat:

  • 350 gr babyspenat
  • Smör
  • Olivolja
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Citronzest
  • Citronsaft

Potatis:

  • 800 gr potatis
  • 75 gr smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 6 dl vispgrädde
  • Salt o vitpeppar
  • Citronsaft
  • 2 buntar/krukor dill

Tillbehör:

  • Räkor
  • Grön sparris
  • Citron
  • Dill

Gör såhär:

  1. Börja med att dela potatisen i lite oregelbundna bitar ca 1,5 cm lägg dem i saltat vatten och koka dem nästan klar, sila av vattnet.
  2. Finhacka dillen (spara några kvistar till garnering). Smält smöret i en stor kastrull rör i vetemjölet rör runt och låt det brynas lite späd sedan med grädden under omrörning, smaka av med salt, vitpeppar o citron, i med dillen och potatisen och ställ av den från värmen.
  3. Bryt bort den träiga delen på sparrisen. Koka upp vatten i en vid kastrull eller panna, smaka av med salt, citron o socker skall vara ganska salt, lägg i sparrisen och laxen i samma kastrull låt det koka upp igen och ställ sedan av den från värmen och låt den stå 12-13 minuter, under tiden fräser du på smör och olivolja i en stekpanna och i med all spenaten detta går snabbt smaka av med salt, svartpeppar, zest från en citron och saften från halva, värm på potatisen, tag upp laxen och sparrisen och låt den rinna av.
  4. Lägg upp spenaten på tallriken, lägg laxen på spenaten toppa med lite räkor o en dillkvist, lägg potatisen o sparrisen vid sidan och kanske en citronklyfta.

GLAD PÅSK!

Veckans recept!

Wokade Vannameiräkor med nudlar och grönsaker!

Recept av Stefan Hassnert.
Deltagare Sveriges Mästerkock 2024.
Stefan tar fram recept tillsammans med Lerum Fisk.

Wokade Vannameiräkor med nudlar och grönsaker!

Det här behövs till 4 portioner:


Fisk:

  • Räkna 6-8 Vannameiräkor per person

Grönsaker:

  • Röd, gul och orange snackspaprika
  • Zucchini
  • Mango
  • Kastanjechampinjoner
  • Rädisa
  • Salladslök
  • Vitlök
  • Morot
  • Gröna ärtor
  • Babyspenat
  • Koriander

Nudlar:

  • 250 gr Woknudlar gjorda på vete (4 portioner)

Smaksättare:

  • Japansk soja
  • Sweet chili sås
  • Ostronsås
  • Fisksås

Gör såhär:

  1. Börjar med att säga att man inte behöver ha just de här grönsakerna ta det ni har hemma men det är gott att ha flera olika sorter.
  2. Starta med att tina upp räkorna går rätt fort om man lägger dem på ett galler, under tiden så förbered alla grönsakerna hacka, tärna, strimla och skiva gott att ha lite olika former på dem.
  3. Koka nudlarna enligt anvisning på paketet, skölj dem i kallt vatten och låt dem ligga i kallt vatten.
  4. Hetta upp rapsolja i en wokpanna eller i en djup stekpanna skall vara ganska hög värme, i med alla grönsakerna utom spenaten och koriandern fräs på under omrörning några minuter, sila nudlarna och i med dem i pannan fortsatt att fräsa på så nudlarna får lite färg sedan i med ca 2 msk av varje sås, rör runt och tillsätt räkorna låt det puttra 2-3 minuter vänd i spenaten och koriandern, späd med lite vatten om det är för lite vätska.
  5. Servera och toppa med lite hackad koriander.

Bon Apetito!

Veckans recept!

Pestomarinerad Lax på bädd av spenat

Recept av Stefan Hassnert.
Deltagare Sveriges Mästerkock 2024.
Stefan tar fram recept tillsammans med Lerum Fisk.

Pestomarinerad Lax på bädd av spenat

Det här behövs till 4 portioner:


Fisk:

  • 800 gr Lax (skinnfri)
  • 4 msk pesto genovese
  • Mjöl
  • Sesamfrö
  • Smör

Spenat:

  • 300 gr färsk babyspenat
  • Vitlök
  • Citron
  • Smör

Tomatsalsa:

  • 250 gr cocktailtomater
  • 1 tsk basilika
  • 1 tsk oregano
  • 1 riven vitlöksklyfta
  • Flingsalt
  • Vit balsamvinäger
  • Olivolja

Tillbehör:

  • 3 dl basmatiris
  • Salt
  • 1 msk olivolja
  • Kruspersilja

Gör såhär:

  1. Börja med att dela laxen i mindre bitar typ 2x3 cm, lägg bitarna i skål och massera in den med peston låt den ligga där medans ni förbereder riset.
  2. Lägg riset i en kastrull med kallt vatten och låt det ligga där ca 20 minuter, byt vatten 2-3 gånger under tiden, detta gör att ni får ett fluffigt gott ris. Sedan häll av sista vattnet och fyll på nytt så ytan är ca 1 cm över riset, salta lätt och slå i en msk olivolja, koka tills riset är mjukt ca 20 minuter.
  3. Blanda mjöl och sesamfrö tag sedan laxen och mjöla den ordentligt runt om, värm upp en stekpanna (medelvärme) och i med en rejäl klick smör, stek laxen tills den får en fin lite krispig yta.
  4. Tärna tomaterna fint lägg dem i en skål och tillsätt övriga ingredienser smaka av med vinäger och salt.
  5. Det sista när fisken är klar torka ur stekpannan det här går fort, i med en klick smör när smöret tystnat så i med all spenat riv över lite vitlök, pressa i citronsaft rör runt spenaten skall bara smälta ihop.
  6. Lägg upp spenaten som en bädd på tallriken toppa med laxen, tomatsalsan bredvid, lägg riset i en skål och vänd upp snyggt på tallriken garnera med lite persilja.

Bon Apetito!

Veckans recept!

Skreitorskrygg med Sandefjordsås, grönsparris o potatismos.

Recept av Stefan Hassnert.
Deltagare Sveriges Mästerkock 2024.
Stefan tar fram recept tillsammans med Lerum Fisk.

Skreitorskrygg med Sandefjordsås, grönsparris o potatismos.

Det här behöver ni till 4 portioner:


Skrei:

  • 800 gr ryggbit
  • Salt
  • Smör

Sås:

  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl crème fraiche
  • 200 gr smör
  • 1 bunt gräslök
  • 80 gr stor stenbitsrom
  • Citron

Potatismos:

  • 3 bakpotatisar
  • Smör
  • Vispgrädde
  • Salt
  • Peppar
  • Riven muskot

Tillbehör:

  • Grönsparris
  • Kruspersilja

Gör såhär:

  1. Börja med att lägga fisken i saltlake (1 dl salt till 1 liter vatten) 30-40 minuter, under tiden skala och dela potatisen lägg den i saltat vatten och koka upp den.
  2. Finhacka gräslöken. Bryt bort den träiga delen på sparrisen.
  3. Tag upp fisken och torka av den, värm upp en stekpanna och lägg i en bra klickmed smör bryn på fisken med skinnsidan uppåt så den får en gyllene färg, vänd fisken med skinnsidan neråt och ställ in stekpannan i ugnen 120 grader tills fisken får en innertemp på 48 grader.
  4. Värm upp vispgrädden skall inte koka låt crèmefraichen smälta ner i grädden tag bort kastrullen från värmen och lägg i smöret rör försiktigt tills det smält lägg i gräslöken och stenbitsrommen smaka av såsen med lite citron.
  5. Koka upp saltat vatten, lägg i sparrisen och låt den sjuda i 2-3 minuter. lyft upp den.
  6. Pressa potatisen och vispa ihop moset med smör och grädde smaka av med kryddorna.
  7. Lägg upp sparrisen på tallriken, lägg torsken på sparrisen, spritsa upp potatismoset, ringla såsen vackert över fisken, garnera moset med lite persilja.

Bon Apetito!

Veckans recept!

Smörstekt Strömming med Hjortronsylt!

Recept av Stefan Hassnert.
Deltagare Sveriges Mästerkock 2024.
Stefan tar fram recept tillsammans med Lerum Fisk.

Smörstekt Strömming med Hjortronsylt!

Det här behöver ni till 4 portioner:


Strömmingsflundra:

  • 16-20 st beroende på storlek
  • 8 msk tomatpuré
  • 150 g babyspenat
  • ströbröd
  • salt
  • smör till stekning

Potatismos:

  • 900 g Amadine potatis (går bra med annan potatis)
  • 2 msk smör
  • 1 dl grädde
  • salt o vitpeppar

Tillbehör:

  • Hjortronsylt
  • kruspersilja

Gör såhär:

  1. Dra bort ryggfenan på strömmingen, bred tomatpurén på ”köttsidan” lägg ihop flundran med babyspenat emellan, salta lätt på skinnsidan och panera med ströbröd.
  2. Skala potatis, skär potatisen i mindre bitar och koka tills den är mjukt.
  3. När potatisen kokat klart pressa allt med en potatispress i en bunke blanda smör och grädde och vispa upp ett gott mos smaka av med kryddorna.
  4. Stek nu strömmingen lätt knaprig i rikligt med smör.
  5. Lägg upp snyggt på tallrik ihop med rejält med hjortronsylt och garnera med lite persilja.

Bon Apetito!

Veckans recept!

Fiskgryta.

Detta här är så som Cajsa Warg sa: ”man tager vad man haver”!
Så här nedan är vad jag hade hemma.

Recept av Stefan Hassnert.
Deltagare Sveriges Mästerkock 2024.
Stefan tar fram recept tillsammans med Lerum Fisk.

Fiskgryta

Det här behövdes till 4 port:


Fisk:

  • 300 gr lax
  • 300 gr vannameiräkor råa

Soppa:

  • 4 st morötter
  • 8 potatisar
  • 10 cocktailtomater
  • 1/2 fänkål
  • 2 stora schalottenlökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 dl vittvin
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl skaldjursfond (avkok på räkskal)
  • 2 dl vatten
  • 300 gr frysta gröna ärtor
  • 1/2 msk champagnevinäger
  • smör
  • kruspersilja.

Tillbehör:

  • Ett gott nybakat bröd

Gör såhär:

  1. Börja med att skala morötterna och skär dem i ät vänliga bitar, skala lökarna och tärna dem fint, dela potatisen i ät vänliga bitar, skiva fänkålen tunt fräs sedan allt detta i en gryta i smöret ca 5 minuter i med tomatpurén fräs en minut.
  2. Häll sedan på vin, vatten, fond och grädde koka upp och låt det puttra tills morötter o potatis är klara.
  3. Under tiden tärna fisken i tärningar och dela räkorna på hälften, lägg i ärtorna, fisken och räkorna, koka upp och ställ sedan grytan åt sidan och låt den stå ca 10 minuter.
  4. Värm på den och smaka av den med vinäger och salt o peppar.
  5. Servera i en trevlig skål eller djup tallrik garnera med kruspersilja och servera ihop med ett gott bröd.

Bon Apetito!

Veckans recept!

Laxfjäril med Vannameiräkor serverad med gräddstuvad spetskål o pressad potatis.

Recept av Stefan Hassnert.
Deltagare Sveriges Mästerkock 2024.
Stefan tar fram recept tillsammans med Lerum Fisk.

Laxfjäril med vanameiräkor

Det här behövs till 4 port.:


Fisk:

  • 4st laxfjärilar
  • Furikake sesamblandning eller rostade sesamfrö
  • Salt
  • Smör

Gräddkokt spetskål:

  • 1 st spetskålshuvud
  • 5 dl grädde
  • Salt
  • Vitpeppar
  • Muskot

Tillbehör:

  • 12–16 Vannameiräkor
  • Sweetchili sauce
  • Rapsolja
  • Rapsolja
  • 900 gr potatis
  • Bladpersilja

Gör såhär:

  1. Skala potatisen och koka den
  2. Finstrimla spetskålen och koka den i grädden tills den blir mjuk och har en krämig konsistens smaka av med kryddorna
  3. Vänd runt räkorna i sweetchili saucen
  4. Salta laxen lätt och stek den i rikligt med smör, när du vänt den krydda på med sesamblandningen
  5. Stek räkorna snabbt i olja 2–3 minuter
  6. Lägg en bädd med den stuvade spetskålen på en fin tallrik, lägg fisken uppepå garnera fisken med räkorna, pressa på potatisen vid sidan om och garnera med lite persilja.

Bon Apetito!

Veckans recept!

Smörstekt Strömming med Hjortronsylt!

Recept av Stefan Hassnert.
Deltagare Sveriges Mästerkock 2024.
Stefan tar fram recept tillsammans med Lerum Fisk.

Stekt ströming med hjortron

Det här behöver ni till 4 portioner:


Strömmingsflundra

  • 16-20 st beroende på storlek
  • 8 msk tomatpuré
  • 150 g babyspenat
  • ströbröd
  • salt
  • smör till stekning

Potatismos:

  • 900 g Amadine potatis (går bra med annan potatis)
  • 2 msk smör
  • 1 dl grädde
  • salt o vitpeppar

Tillbehör:

  • hjortronsylt
  • kruspersilja

Gör såhär:

  1. Dra bort ryggfenan på strömmingen, bred tomatpurén på "köttsidan" lägg ihop flundran med babyspenat emellan, salta lätt på skinnsidan och panera med ströbröd.
  2. Skala potatis, skär potatisen i mindre bitar och koka tills den är mjuk.
  3. När potatisen kokat klart pressa allt med en potatispress i en bunke blanda smör och grädde och vispa upp ett gott mos smaka av med kryddorna.
  4. Stek nu strömmingen lätt knaprig i rikligt med smör. Lägg upp snyggt på tallrik ihop med rejält med hjortronsylt och garnera med lite persilja.

Bon Apetito!

Veckans recept!

Räksmörgås

Räkorna är som finast nu den kalla delen av året och finns det något godare än en rejäl Räksmörgås duger gott som en middag eller lunch.

Recept av Stefan Hassnert.
Deltagare Sveriges Mästerkock 2024.
Stefan tar fram recept tillsammans med Lerum Fisk.

Räksmörgås

Det här behövs till 1 smörgås:


Räkor:

  • 175 g skalade räkor (ca 400 g oskalade räkor).

Majonnäs:

  • 0,5 dl majonnäs
  • 1 tsk riven pepparrot
  • 1 tsk dijonsenap
  • citronsaft

Tillbehör:

  • Bröd
  • ruccolasallad
  • citron
  • 1 kokt ägg
  • gurka
  • persilja

Gör såhär:

  1. Koka ägget, jag tycker det skall vara lite krämigt
  2. Skala räkorna
  3. Blanda ihop majonnäsen
  4. Lägg en bädd med ruccolasallad på ett gott bröd
  5. Lägg räkorna uppe på salladen
  6. Garnera med ägg, majonnäsen, gurka, citron och persiljan

Bon appétit!

Veckans recept!

Panerade rödtunga/bergtungafiléer, serveras med remouladsås och kokt potatis.

Recept av Stefan Hassnert.
Deltagare Sveriges Mästerkock 2024.
Stefan tar fram recept tillsammans med Lerum Fisk.

Panerad Rödtunga

Det här behöver du till 4 portioner:


Fisk:

  • 4 stycken rödtungafiléer (dubbla, 150 gram per portion)
  • ägggula
  • panko
  • salt
  • peppar
  • smör till stekning

Remouladsås:

  • 2 dl majonnäs
  • 4 msk bostongurka
  • 1 msk hackad kapris
  • 2 tsk curry
  • 1 msk finhackad persilja
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 tsk citronsaft

Tillbehör:

  • 8 stycken potatis
  • 200 gram skalade räkor
  • dill
  • citron
  • ruccolasallad

Gör såhär:

  1. Skrubba potatisen och koka den.
  2. Rör ihop ingredienserna till såsen.
  3. Vispa upp äggulan.
  4. Blanda panko med salt och peppar.
  5. Doppa filéerna i ägget och sedan i panko.
  6. Stek filéerna i rikligt med smör tills de får en gyllenbrun färg (cirka 3-4 minuter per sida).
  7. Skala räkorna.
  8. Lägg en bädd med ruccolasallad på en tallrik.
  9. Lägg fisken på salladen och garnera med räkor och dill.
  10. Lägg såsen, potatisen och citronklyftor runt fisken.

Bon appétit!

Veckans recept!

Stekt torsk med tomatbasilikasås.
Här vår fina torsk från västkusten med en touch av Italien.

Recept av Stefan Hassnert.
Deltagare Sveriges Mästerkock 2024.
Stefan tar fram recept tillsammans med Lerum Fisk.

Stekt torsk med tomatbasilikasås.

Det här behövs till 4 port.:


Fisk:

  • 4 fina bitar torskfilé ca 175 gr per styck.

Sås:

  • 2 msk olivolja
  • Salt o peppar
  • 2-3 vitlöksklyftor hackade
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 500 g cocktailtomater
  • 1 kruka färska basilika
  • Salta och peppra efter smak

Tillbehör:

  • 1 Citron servering
  • 600 g delikatesspotatis

Gör såhär:


1. Salta o peppra torsken, skala och hacka vitlöken, dela tomaterna på hälften, ta basilikabladen och grov hacka.
2. Stek torskfiléerna på hög värme i olivolja så de får en fin färg ta ur dem ur pannan (innertemperatur 45 grader) sänk värmen något i med vitlöken i samma panna och i med vitvinet koka upp och i med tomaterna och basilikan låt allt sjuda i 7-8 minuter.
3. Smaka av med salt o peppar lägg tillbaka torsken och låt den sjuda med någon minut.
4. Lägg upp allt på ett vackert fat garnera med färska basilikablad och citronklyftor servera ihop med potatisen.

Bon Apetito.

Veckans recept!

Mustig Fisksoppa

Recept av Stefan Hassnert.
Deltagare Sveriges Mästerkock 2024.
Stefan tar fram recept tillsammans med Lerum Fisk.

Mustig Fisksoppa

Det här behövs till 4 port:


Fisk:

  • 300g torskfilé
  • 300 gr lax
  • 300 gr vannameiräkor råa

Soppa:

  • 4st morötter
  • 45g smör
  • 2 brk hela körsbärstomater
  • 1-2 msk fiskfond(Mondana)
  • 1-2 msk hummerfond (Mondanas)
  • Vatten
  • Paprikapulver
  • Chilipeppar pulver
  • Lökpulver
  • Dill
  • 3 dl vispgrädde

Tillbehör:

  • Ett gott nybakat bröd.

Gör såhär:


1. Börja med att skala morötterna och skär dem i 1/2 cm tjocka slantar fräs dem sedan i en gryta i smöret ca 5 minuter.
2. Häll sedan på tomaterna, vatten och smaka av med fonderna och kryddorna låt det puttra i 20 minuter. Under tiden skär du fisken i 2x2 cm kuber, hackar dillen och vispar grädden.
3. Sedan lägger du i fisken och räkorna, låt soppan koka upp och ta av den från plattan. Låt den stå i 10 minuter, lägg i dillen och vänd ner den vispade grädden.
4. Servera direkt ihop med ett gott bröd.

Bon Apetito.

Veckans recept!

Rödtunga rullader

Recept av Stefan Hassnert.
Deltagare Sveriges Mästerkock 2024.
Stefan tar fram recept tillsammans med Lerum Fisk.

Lax uppdukat på en tallkrik

Det här behövs till 4 port:


Rullader:

  • 4st rödtungafiléer dubbla
  • 200 gr färskost
  • 300 gr babyspenat
  • 200 gr rökt lax skivad
  • Salt och vitpeppar
  • Smör

Sås:

  • 45 gr smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 1st schalottenlök (finhackad)
  • 1/2 dl vittvin
  • 2-3 dl vispgrädde
  • 1-2 msk fiskfond (Mondana)
  • Salt och vitpeppar
  • Riven muskot
  • Citronsaft

Tillbehör:

  • 8 st potatis
  • 1 broccoli
  • 200 gr skalade räkor

Gör såhär:


1. Börja med att sätta på ugnen 160°, skala och koka potatisen under tiden fräs på spenaten snabbt i en panna salta o peppra och låt den svalna, ta fram rödtungan och bred på färskosten frikostigt på ena sidan sedan lägg på spenaten och sist den rökta laxen (kan uteslutas), rulla sedan ihop filén till en rullad bind runt med snöre så håller den bättre ihop, lägg rulladerna i en ugnsform.

2. Koka upp 5 dl vatten och tillsätt den koncentrerade fiskfonden till en buljong. Finhacka löken fräs den i smöret tillsätt mjölet rör runt och späd med vinet, grädden och fiskbuljong sila av såsen och smaka av med kryddorna.

3. Häll resten av fiskbuljongen över rulladerna och sätt in dem i ugnen ca 10–12 minuter, blanchera broccolin och skala räkorna.

4. Lägg upp rulladerna på en vacker tallrik pressa potatisen ringla såsen över fisken och garnera med räkorna och broccolin.

Bon Apetito.

Koljafilé

Recept av Stefan Hassnert.
Deltagare Sveriges Mästerkock 2024.

Lax uppdukat på en tallkrik

Det här behöver ni:


  • Koljafilé (benfri), Vatten, Salt.
  • Sofritto: Stjälkselleri, Morot, Gul lök, Purjolök, Sofritto: Babyspenat, Olivolja, Vittvin.
  • Gratängsås: Smör, Mjöl, Vispgrädde, Mjölk, Vittvin, Gratängsås: Fiskfond, Salt, Vitpeppar, Muskot
  • Potatismos: Bakpotatis, Gul beta, Blomkål, Smör, Vi Potatismos: spgrädde, Äggula, Salt o Peppar, Muskot,
  • finhackad Dill o Bladpersilja
  • Topping: Cocktailtomater, riven Parmesan

Gör såhär:


1. Börja med att göra en saltlake 1 liter vatten + 25 gr salt, lägg i fisken och låt den ligga ca 20 minuter, torka sedan av den och låt den ligga tills det är dags att lägga ihop gratängen.

2. Skala potatis o beta skär betan i små bitar och börja koka i saltat vatten, skär potatisen i mindre bitar och lägg i den hos betan efter 10 minuter plocka ett par buketter blomkål och lägg i den, koka tills är mjukt.

3. Under tiden skala och hacka lök och morot skär sellerin i små bitar strimla purjolöken fräs alltihop i olivolja ca 5 minuter sedan i med spenaten när den har kokat ner tillsätt vittvin och låt det koka ihop, smaka av med salt och peppar.

4. Smält smör, rör i mjölet, späd med vittvin, grädde och mjölk till en ganska tjock sås smaka av med fiskfond och salt, vitpeppar och riven muskot.

5. När potatisen kokat klart pressa allt med en potatispress i en bunke blanda i äggula, smör och grädde och vispa upp ett gott mos smaka av med kryddorna. Vill du ha ett riktigt lent mos så pressa det genom en fin sil innan du tillsätter den finhackade dillen o persiljan lägg det sedan i en spritspåse.

6. Lägg nu ihop gratängen, börja med att lägga Sofritton i botten på en vacker form, lägg sedan på fisken ovanpå, spritsa moset runt omkring fisken (lämna lite plats så såsen får plats) häll såsen över fisken, garnera med halverade tomater och riv över ett tunt täcke med parmesanost, sedan in i ugnen 180 grader tills gratängen fått fin färg ca 20–25 minuter.

Servera med finskuren grönsallad.